Terenuri 📲

Terenuri tenis de camp.

Court Reservation ID not set.

Dimensiunile terenului de tenis

Lungimea unui teren de tenis de câmp este fixă, ea fiind de 23,78 metri.

Lățimea sa variază în funcție de tipul jocului: de simplu sau de dublu.

În cazul jocului de simplu meciurile se desfășoară pe lățimea de 8,23 metri, jocurile de dublu desfășurându-se și pe cele doua margini laterale care duc la o lățime standard de 10,97 metri.


Distanța de la fileu la cele două linii de serviciu trebuie să fie de exact 6,40 metri, linia de centru aflându-se bineînteles la jumătatea terenului de tenis.

Poziționarea fileului este deosebit de importantă pentru ca terenul să respecte standardele impuse de Federația Internaționala de Tenis.

Capetele fileului trebuie să se găsească la cel putin 0,91 metri depărtare de marginile exterioare ale terenului (incluzând aici și marginile laterale pentru jocul de dublu)

iar pilonii care susțin fileul trebuie să aibă o înalțime de 1,07 metri.

La mijlocul terenului, acolo unde fileul intersectează linia de centru, înălțimea fileului trebuie sa fie de 0,91 metri.


Coborând la nivelul solului, grosimea liniilor desenate trebuie sa fie de:

  • 5 cm pentru linia de centru
  • între 2,5 cm si 10 cm pentru cele două linii de baza (liniile de fund)
  • între 2,5 cm si 5 cm pentru toate celelalte linii ale terenului .

Dacă lungimea efectivă a terenului este de 23,78 metri, Federația Internațională de Tenis recomanda o lungime totala a suprafeței amenajate de 37 de metri, adică cel puțin 6,4 metri dincolo de fiecare linie de fund a terenului.

În ceea ce privește lățimea, dimensiunea recomandată a incintei este de 18 metri, adică intre 3,50 si 3,65 metri suplimentari dincolo de marginile laterale ale terenului, necesare bineînteles jucătorilor pentru a ajunge la mingiile care trec de marginile terenului de tenis.

Tipuri de suprafete de joc

Terenuri tenis de camp

Zgura

Terenurile de zgura sunt facute din sisturi concasate, piatra sau caramida. Suprata de zgura incetineste mingea si produce un salt mare al acesteia in comparatie cu iarba sau suprafetele dure. Din acest motiv, avantajul jucatorilor cu serviciu puternic este anulat.

Terenurile de zgura sunt mai ieftine de construit decat alte tipuri de terenuri de tenis, dar costurile de intretinere ale unei suprafetei de zgura sunt mai mari decat cele ale suprafetelor dure.

Terenurile de zgura sunt mai frecvente in Europa si America Latina. Cel mai important turneu desfasurat pe aceasta suprafata este cel de la Roland Garros, fiind singurul turneu de Grand Slam care se desfasoara pe zgura.

Terenuri tenis de camp

Iarba

Terenurile de iarba sunt cele mai rapide suprafete de uz comun. Un teren de iarba este realizat pe un tip de sol compact pe care este cultivat un tip special de iarba. Astfel, saritura mingii depinde de cat de sanatoasa este iarba, cat de recent a fost cosita sau cat de uzata este.

Punctele sunt, de obicei, foarte rapide, iar jucatorii care au un serviciu puternic sunt avantajati. Suprafata de iarba favorizeaza practicarea jocului de tip servici-voleu. Aceasta suprafata este mai putin ferma si mai alunecoasa decat cea dura, provocand mingea sa alunece si sa nu sara foarte sus.

Terenurile de iarba au fost odata printre cele mai comune suprafete de tenis, dar acum sunt rare, din cauza costurilor ridicate de intretinere. Cu toate acestea, suprafata de iarba este cea mai compatibila cu corpul uman, din cauza rigiditatii scazute.

In prezent, Wimbledon este singurul turneu de Grand Slam jucat pe iarba.

Terenuri tenis de camp

Suprafata dura

Terenurile cu suprafata dura sunt realizate din materiale uniforme si rigide, oferind o saritura mai mare a mingii. Suprafetele dure pot varia in viteza, acestea fiind mai rapide decat zgura, dar nu la fel de rapide ca iarba. Suprafetele dure, spre deosebire de zgura sau iarba, nu favorizeaza un anumit stil de joc.

Suprafetele dure pot varia in functie de compozitia vopselei cu care este acoperita suprafata.

Turneul de Grand Slam de la US Open se joaca pe un teren cu suprafata dura de tip acrilic, in timp ce la Australian Open este folosit un teren cu suprafata dura sintetica.

Suprafetele dure sunt mai ieftin de intretinut, dar au un efect negativ asupra organismului uman, din cauza rigiditatii lor.

Terenuri tenis de camp

Carpeta

Carpeta este un termen din tenis care defineste orice teren acoperit cu o suprafata detasabila. Aceasta este mai rapida decat suprafetele dure si este utilizata, de obicei, in interiorul unor locatii (arene), care gazduiesc temporar terenul de tenis.

In momentul de fata aceasta suprafata nu mai este utilizata pentru evenimentele din turneele profesioniste.