Regulament tenis de camp

Regulament tenis de camp

NOTA

Federatia Romana de Tenis isi face o datorie din a prezenta versiunea romana a editiei RULES of TENNIS 2013 publicata de Federatia Internationala de Tenis, valabila pentru anul 2013.

Aceasta versiune are scopul sa ajute persoanele interesate, nefamiliarizate cu limba engleza, la intelegerea mai usoara a regulilor tenisului, in vederea aplicarii lor corecte.

Intentia a fost ca aceasta traducere a textului sa fie redata cat mai aproape de original. Este insa posibil, asa cum se intampla cu orice traducere, sa existe unele abateri de la versiunea engleza, mai ales atunci cand este vorba de rigurozitatea unor termeni.

Daca in versiunea romana apar astfel de diferente fata de textul englez, pentru eventualele neintelegeri sau divergente aparute este valabila numai versiunea engleza, singura oficiala si autentica. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

CUPRINS

Introducere

Regula 1 Terenul

Regula 2 Anexe permanente

Regula 3 Mingea

Regula 4 Racheta

Regula 5 Scorul intr-un game

Regula 6 Scorul intr-un set

Regula 7 Scorul intr-un meci

Regula 8 Servant si primitor

Regula 9 Alegerea partii de teren si a serviciului

Regula 10 Schimbarea partii de teren

Regula 11 Mingea in joc

Regula 12 Mingea atinge o linie

Regula 13 Mingea atinge o anexa permanenta

Regula 14 Ordinea la serviciu

Regula 15 Ordinea la primire la dublu

Regula 16 Serviciul

Regula 17 Executarea serviciului

Regula 18 Greseala de picior

Regula 19 Greseala la serviciu

Regula 20 Al doilea serviciu

Regula 21 Cand se serveste si se primeste

Regula 22 LET (rejucare) la serviciu

Regula 23 LET (rejucarea punctului)

Regula 24 Jucatorul pierde punctual

Regula 25 O returnare buna

Regula 26 Incomodare

Regula 27 Corectarea erorilor

Regula 28 Rolul arbitrilor pe teren

Regula 29 Jocul continuu

Regula 30 Indrumari

(Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

REGULILE TENISULUI IN SCAUN CU ROTILE AMENDAMENTE LA REGULILE TENISULUI

Anexa I Mingea Clasificarea tipurilor de suprafete de joc

Anexa II Racheta

Anexa III Reclame

Anexa IV Proceduri si metode alternative de evidenta a scorului

Anexa V Rolul arbitrilor pe teren

Anexa VI Competitii oficiale pentru varsta de 10 ani si mai mici

Anexa VII Planul terenului

Anexa VIII Sugestii asupra modului de marcare a unui teren

Anexa IX Proceduri de revizuire si examinare a Regulilor Tenisului Referirile la Federatia Internationala de Tenis sau ITF trebuie sa insemne de acum inainte ITF Limited.

(Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

INTRODUCERE

Federatia Internationala de Tenis (ITF) este forul de administrare al jocului de tenis si sarcinile si responsabilitatile ei includ definirea Regulilor Tenisului.

Pentru a asista ITF in indeplinirea acestei responsabilitati, ITF a numit un Comitet la Regulilor Tenisului care monitorizeaza continuu jocul si regulile sale, si care, cand considera necesar face recomandari pentru schimbari catre Comitetul Director al ITF care la randul sau face recomandari Adunarii Generale Anuale a ITF care este autoritatea finala pentru efectuarea oricarei schimbari in Regulile Tenisului.

Anexa IV prezinta toate procedurile alternative si metodele alternative de evidenta a scorului cunoscute si aprobate. In plus, din proprie initiativa sau la cererea a diverse parti interesate ITF poate aproba anumite variatiuni ale regulamentelor pentru testare doar la un numar limitat de concursuri si/sau pentru o perioada limitata de timp.

Asemenea variatiuni nu sunt incluse in regulamentele publicate si necesita un raport la ITF dupa incheierea testarii aprobate.

Nota: In afara cazului in care este altfel stabilit, toate referirile din aceste Reguli ale Tenisului la masculin includ si genul feminin. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

1. TERENUL

Terenul trebuie sa fie un dreptunghi lung de 78 picioare (23.77 m) si, pentru meciuri de simplu, lat de 27 picioare (8.23 m).

Pentru meciurile de dublu, terenul trebuie sa fie lat de 36 picioare (10.97m).

El trebuie sa fie impartit transversal, in partea mediana, de un fileu sustinut de o coarda sau un cablu metalic ale caror capete trebuie prinse de, sau trecute peste doi stalpi la o inaltime de 3 ½ picioare (1.07 m).

Fileul trebuie sa fie intins in intregime, astfel incat sa acopere complet spatiul dintre cei doi stalpi si trebuie sa aiba ochiuri suficient de mici pentru a preveni trecerea mingii prin ele.

Inaltimea fileului trebuie sa fie de 3 picioare (0.914 m) la mijloc, unde trebuie sa fie bine fixat de jos cu o chinga.

(Regulament tenis de camp)

O banda trebuie sa acopere coarda sau cablul metalic si partea de sus a fileului. Chinga si banda vor fi complet albe.

– Diametrul maxim al coardei sau cablului metalic trebuie sa fie de 1/3 inci (0.8 cm)

– Latimea maxima a chingii trebuie sa fie 2 inci (5 cm)

– Banda trebuie sa fie intre 2 inci (5 cm) si 2 ½ inci pe fiecare parte

Pentru meciurile de dublu, centrul stalpilor trebuie sa fie la 3 picioare (0.914 m) in afara terenului de dublu in fiecare parte.

Pentru meciurile de simplu, daca este folosit un fileu de simplu, centrul stalpilor trebuie sa fie la 3 picioare (0.914 m) in afara terenului de simplu in fiecare parte.

Daca este folosit un fileu de dublu fileul trebuie sa fie sprijinit la o inaltime de 3 ½ picioare (1.07 m) de doua bete de simplu, a caror centre trebuie sa fie la 3 picioare (0.914 m) in afara terenului de simplu in fiecare parte

. – Stalpii fileului nu vor avea o suprafata mai mare de 6 inci (15 cm) latura patratului sau 6 inci (15 cm) diametru.

– Betele de simplu nu vor avea o suprafata mai mare de 3 inci (7.5 cm) latura patratului sau 3 inci (7.5 cm) diametru.

– Stalpii fileului si betele de simplu nu vor depasi cu mai mult de 1 inci (2.5 cm) partea superioara a fileului.

Regulament tenis de camp Turneele TenAs

Liniile care delimiteaza capetele se numesc linii de fund si cele care delimiteaza partile laterale ale terenului se numesc linii laterale.

Doua linii trebuie sa fie trasate intre liniile laterale de simplu, la 21 picioare (6.40 m) de fiecare parte a fileului, paralel cu fileul. Aceste linii se numesc linii de serviciu.

De fiecare parte a fileului, spatiul cuprins intre linia de serviciu si fileu trebuie sa fie impartita in doua parti egale, careurile de serviciu, de linia mediana de serviciu.

Linia mediana de serviciu trebuie sa fie trasata paralel cu liniile laterale de simplu si la jumatatea distantei dintre ele.

(Regulament tenis de camp)

Fiecare linie de fund trebuie sa fie impartita in doua parti egale de un “semn de mijloc” cu lungimea de 4 inci (10 cm), care va fi trasat in interiorul terenului si paralel cu liniile laterale de simplu.

– Linia mediana de serviciu si semnul de mijloc trebuie sa aibe o latime de 2 inci (5 cm).

– Toate celelalte linii ale terenului trebuie sa aibe o latime intre 1 inci (2.5 cm) si 2 inci (5 cm), cu exceptia liniilor de fund care pot avea pana la 4 inci (10 cm) latime.

Toate masuratorile pe teren trebuie facute spre exteriorul liniilor si toate liniile terenului trebuie sa aibe aceeasi culoare contrastand vizibil cu culoarea suprafetei de joc.

Niciun fel de reclama nu este permisa pe teren, fileu, chinga, banda, stalpi de fileu sau bete de simplu cu exceptia celor prevazute in Anexa III.

In completarea terenului descris mai sus, terenul denumit ca ‘rosu ‘ si terenul denumit ca ‘portocaliu’ in Anexa VI pot fi folosite pentru competitiile de pana la 10 ani.

Nota : Indrumari despre distantele minime intre linia de fund si gardul din fundul terenului si intre liniile laterale si gardul din partea laterala a terenului pot fi gasite in Anexa VIII. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

2. ANEXE PERMANENTE

Anexele permanente ale terenului includ gardul din fundul terenului si din partile laterale, spectatorii, tribunele si scaunele pentru spectatori, toate celelalte anexe din jurul si de deasupra terenului, arbitrul de scaun, arbitrii de linie, arbitrul de fileu si copiii de mingi cand sunt pe locurile lor prestabilite.

Intr-un meci de simplu jucat cu fileu de dublu si bete de simplu, stalpii de fileu si partea fileului din afara betelor de simplu sunt anexe permanente si nu sunt considerate stalpi de fileu sau parte a fileului. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

3. MINGEA

Mingile care sunt aprobate pentru joc in conformitate cu Regulile Tenisului trebuie sa fie conforme cu specificatiile din Anexa I.

Pentru competitiile de pana la 10 ani mingile descrise in Anexa I nu pot fi folosite.

In loc de acestea trebuie folosite stadiul 3 (rosii) mingile stadiul 2 (portocalii) sau stadiul 1 (verzi) descrise in Anexa VI.

ITF va decide in chestiunile legate de conformitatea unei mingi sau prototip cu Anexa I si deci aprobata sau nu pentru joc. Aceasta hotarare poate fi luata din propria ei initiativa sau ca urmare a cererii oricarei parti de buna credinta, interesata in aceasta, cuprinzand orice jucator, producator de echipament sau Asociatie Nationala sau membrii ai acesteia.

Astfel de hotarari si cereri trebuie facute in conformitate cu Procedurile de Revizuire si Examinare corespunzatoare ale Federatiei Internationale de Tenis (vezi Anexa VI).

(Regulament tenis de camp)

Organizatorii de competitii trebuie sa anunte inaintea competitiei:

a. Numarul de mingi pentru joc (2, 3, 4 sau 6).

b. Schimbul de mingi, daca exista.

Schimbul de mingi, daca exista, se poate face in felurile urmatoare:

i. Dupa un numar impar precizat de game-uri, in care caz primul schimb de mingi din meci va avea loc cu doua game-uri mai devreme decat pentru restul meciului, pentru a tine cont de incalzire. Un tie-break conteaza ca un game pentru schimbul de mingi. Schimbul de mingi nu va avea loc la inceputul unui tie-break. In acest caz, schimbul de mingi va fi intarziat pana la inceputul celui de-al doilea game al setului urmator;

sau

ii. La inceputul unui set. Daca o minge se sparge in timpul jocului, punctul se va rejuca.

Cazul 1: Daca o minge este moale la sfarsitul unui punct, se va rejuca punctul?

Decizie: Daca mingea este moale, nu sparta punctul nu se rejoaca.

Nota: Orice minge care va fi folosita la o competitie care se joaca in conformitate cu Regulile Tenisului trebuie sa fie trecuta pe lista oficiala de mingi aprobate ITF, emisa de Federatia Internationala de Tenis. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

4. RACHETA

Rachetele care sunt aprobate pentru joc in conformitate cu Regulile Tenisului, trebuie sa fie conforme specificatiilor din Anexa II.

ITF va decide in chestiunile legate de conformitatea unei rachete sau prototip cu Anexa II si deci aprobata sau nu pentru joc.

Aceasta hotarare poate fi luata din propria ei initiativa sau ca urmare a cererii oricarei parti de buna credinta, interesata in aceasta, cuprinzand orice jucator, producator de echipament sau Asociatie Nationala sau membrii ai acesteia.

Astfel de hotarari si cereri trebuie facute in conformitate cu Procedurile de Revizuire si Examinare corespunzatoare ale Federatiei Internationale de Tenis (vezi Anexa IX).

(Regulament tenis de camp)

Cazul 1: Poate exista mai mult de un set de corzi pe suprafata de lovire a rachetei?

Decizie: Nu. Regulamentul mentioneaza clar o textura (nu texturi) de corzi încrucisate. (Vezi Anexa II)

Cazul 2: Este textura de racordare a unei rachete considerata a fi general uniforma si plata, daca corzile sunt pe mai mult de un plan?

Decizie: Nu.

Cazul 3: Poate fi plasat un dispozitiv de atenuare a vibratiilor pe corzile unei rachete? Daca da, unde poate fi plasat?

Decizie: Da, dar aceste dispozitive pot fi plasate numai în afara texturii de corzi încrucisate.

Cazul 4: In timpul jocului, un jucator isi rupe accidental corzile rachetei. Poate continua sa joace un alt punct cu acea racheta ?

Decizie: Da, in afara cazului in care este interzis in mod specific de organizatorii competitiei.

Cazul 5: Are voie un jucator sa foloseasca mai mult de o racheta oricand in timpul jocului?

Decizie: Nu.

Cazul 6: Poate fi incorporata intr-o racheta o baterie care afecteaza caracteristicile de joc?

Decizie: Nu. O baterie este prohibita deoarece este o sursa de energie, asa cum sunt celulele solare sau alte sisteme similare. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

5. SCORUL INTR-UN GAME

a. Game-ul standard

Scorul intr-un game standard se tine dupa cum urmeaza cu scorul servantului anuntat primul:

Niciun un punct — “zero”

Primul punct — “15”

Al doilea punct — “30”

Al treilea punct — “40”

Al patrulea punct — “Game” cu exceptia cazului in care fiecare jucator / echipa a castigat trei puncte si scorul va fi “Egalitate”

Dupa “Egalitate” scorul va fi “Avantaj” pentru jucatorul / echipa care a castigat urmatorul punct.

Daca acelasi jucator / echipa castiga de asemenea urmatorul punct, acel jucator / echipa castiga “Game”-ul; daca jucatorul / echipa adversa castiga urmatorul punct, scorul este din nou “Egalitate”.

Un jucator / echipa trebuie sa castige doua puncte consecutive imediat dupa “Egalitate” pentru a castiga “Game”-ul.

Regulament tenis de camp Turneele TenAs

b. Tie-break

In tie-break, scorul se tine “Zero”, “1”, “2”, “3”, etc.

Primul jucator / echipa care castiga sapte puncte castiga “Game”-ul si “Set”-ul, cu conditia sa fie o diferenta de doua puncte fata de oponent(ti). Daca este necesar, tie-break-ul va continua pana aceasta diferenta este realizata.

Jucatorul care urmeaza la serviciu va servi primul punct al tie-break-ului.

Urmatoarele doua puncte va servi oponentul(tii) (la dublu jucatorul echipei adverse care urmeaza la serviciu). Dupa aceasta fiecare jucator / echipa va servi alternativ cate doua puncte pana la sfarsitul tie-break-ului (la dublu, alternanta la serviciu in fiecare echipa va continua in aceeasi ordine ca in timpul acelui set).

Jucatorul / echipa care a carui rand a fost sa serveasca primul in tie-break va fi primitor in primul game al setului urmator.

Metode alternative de evidenta a scorului pot fi gasite in Anexa IV. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

6. SCORUL INTR-UN SET

Exista diferite moduri de a tine scorul intr-un set. Cele doua moduri principale sunt “Advantage Set” si “Tie-break Set”.

Oricare mod poate fi folosit cu conditia ca cel care va fi folosit sa fie anuntat inaintea competitiei. Daca este folosit “Tie-break set” trebui de asemenea anuntat daca setul decisiv va fi jucat ca “Tie-break Set” sau “Advantage Set”.

a. “Advantage Set” Primul jucator / echipa care castiga sase game-uri castiga acel “Set”, cu conditia sa fie o diferenta de doua game-uri fata de oponent(ti). Daca este necesar, setul va continua pana aceasta diferenta este realizata.

b. “Tie-break Set” Primul jucator / echipa care castiga sase game-uri castiga acel “Set”, cu conditia sa fie o diferenta de doua game-uri fata de oponent(ti). Daca scorul este 6 — 6 se va juca un tie-break. Metode alternative aditionale de evidenta a scorului pot fi gasite in Anexa IV. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

7. SCORUL INTR-UN MECI

Un meci poat fi jucat dupa sistemul “cel mai bun din 3 seturi” (un jucator / echipa trebuie sa castige 2 seturi ca sa castige meciul) sau dupa sistemul “cel mai bun din 5 seturi” (un jucator / echipa trebuie sa castige 3 seturi ca sa castige meciul).

Metode alternative de tinere a scorului pot fi gasite in Anexa IV. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

8. SERVANT & PRIMITOR

Jucatorii / echipele vor sta de-o parte si alta a fileului. Servantul este cel care pune mingea in joc pentru primul punct. Primitorul este jucatorul care este gata sa returneze mingea servita de catre servant.

Cazul 1: Are primitorul voie sa stea in afara liniilor terenului?

Decizie: Da. Primitorul poate ocupa orice pozitie in interiorul sau exteriorul liniilor in partea de teren. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

9. ALEGEREA PARTII DE TEREN SI A SERVICIULUI

Alegerea partii de teren si alegerea de a fi servant sau primitor in primul game va fi decisa de o tragere la sorti ininte de inceperea incalzirii. Jucatorul / echipa care castiga tragerea la sorti poate alege:

a. Sa fie servant sau primitor in primul game al meciului, caz in care oponentul(tii) va alege partea de teren pentru primul game al meciului; sau

b. Partea de teren pentru primul game al meciului, caz in care oponentul(tii) va alege sa fie servant sau primitor in primul game al meciului; sau

c. Sa ceara oponentului(lor) sa aleaga din posibilitatile de mai sus.

Cazul 1: Au amandoi jucatorii / echipele dreptul la noi alegeri daca incalzirea este oprita si jucatorii / echipele parasesc terenul?

Decizie: Da. Rezultatul tragerii la sorti ramane valabil, dar ambii jucatori / echipe pot face noi alegeri. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

10. SCHIMBAREA PARTII DE TEREN

Jucatorii trebuie sa schimbe partea de teren la sfarsitul primului, al celui de-al treilea si la fiecare urmator numar impar de game-uri al fiecarui set. De asemenea jucatorii trebuie sa schimbe partea de teren la sfarsitul fiecarui set in afara cazului in care numarul de game-uri din acel set este par, caz in care jucatorii vor schimba partea de teren la sfarsitul primului game al setului urmator.

Intr-un tie-break jucatorii trebuie sa schimbe partea de teren dupa fiecare sase puncte. Alte proceduri alternative aprobate pot fi gasite in Anexa IV. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

11. MINGEA IN JOC

In afara cazului in care este anuntata o greseala la serviciu (“fault”) sau o rejucare (“let”) mingea este in joc din momentul in care servantul loveste mingea si ramane in joc pana la deciderea punctului. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

12. MINGEA ATINGE O LINIE

Daca o minge atinge o linie, se considera ca a atins terenul delimitat de acea linie.

13. MINGEA ATINGE O ANEXA PERMANENTA

Daca mingea in joc atinge o anexa permanenta dupa ce a atins terenul corect, jucatorul care a lovit mingea castiga punctul. Daca mingea in joc atinge o anexa permanenta inainte de a atinge terenul, jucatorul care a lovit mingea pierde punctul. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

14. ORDINEA LA SERVICIU

La sfarsitul fiecarui game standard, primitorul va deveni servant si servantul va deveni primitor pentru game-ul urmator.

La dublu, echipa care urmeaza sa serveasca in primul game al fiecarui set va hotari care din jucatori va servi in acel game. In mod similar, inaintea inceperii celui de-al doilea game oponentii lor vor hotari care jucator va servi in acel game.

Partenerul celui care a servit in primul game va servi in al treilea game iar partenerul celui care a servit in al doilea game va servi in al patrulea. Aceasta alternanta va continua pana la terminarea setului. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

15. ORDINEA LA PRIMIRE LA DUBLU

Echipa care urmeaza sa primeasca in primul game al fiecarui set va hotari care din jucatori va fi primitor pentru primul punct din acel game. In mod similar, inaintea inceperii celui de-al doilea game oponentii lor vor hotari care jucator va fi primitor pentru primul punct din acel game.

Jucatorul care a fost partenerul primitorului pentru primul punct al game-ului va fi primitor pentru al doilea punct si aceasta alternanta va continua pana la terminarea gameului si a setului. Dupa ce primitorul a returnat mingea, oricare din jucatorii unei echipe poate lovi mingea.

Cazul 1: Are voie unul din jucatorii unei echipe de dublu sa joace singur impotriva oponentilor?

Decizie: Nu.

(Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

16. SERVICIUL

Imediat inainte de a incepe miscarea de serviciu, servantul trebuie sa se afle in repaus cu ambele picioare in spatele (adica mai departe de fileu decat) liniei de fund si intre extensiile imaginare ale semnului de mijloc si liniei laterale.

Atunci servantul va arunca mingea din mana in orice directie si va lovi mingea cu racheta inainte ca mingea sa atinga pamantul. Miscarea de serviciu este terminata in momentul cand racheta jucatorului loveste sau rateaza mingea.

Un jucator care poate folosi doar o mana are voie sa foloseasca racheta pentru aruncarea mingii. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

17. EXECUTAREA SERVICIULUI

Cand serveste intr-un game standard servantul trebuie sa stea alternativ in spatele jumatatilor terenului, incepand cu jumatatea dreapta a terenului in fiecare game. Intr-un tie-break serviciul se va executa alternativ din spatele jumatatilor terenului, cu primul serviciu din jumatatea dreapta a a terenului.

Mingea servita trebuie sa treaca peste fileu si sa atinga careul de serviciu diagonal opus inainte de a fi returnata de primitor. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

18. GRESEALA DE PICIOR

In timpul miscarii de serviciu, servantul nu va:

a. Schimba pozitia mergand sau alergand, doar usoare miscari ale picioarelor fiind permise; sau

b. Atinge cu oricare din picioare linia de fund; sau

c. Atinge cu oricare din picioare suprafata din afara extensiei imaginare a liniei laterale; sau

d. Atinge cu oricare din picioare extensia imaginara a semnului de mijloc. Daca servantul incalca aceasta regula este o “GRESEALA DE PICIOR”

Cazul 1: Intr-un meci de simplu, are voie servantul sa serveasca stand in spatele liniei de fund in partea dintre linia laterala de simplu si cea de dublu?

Decizie: Nu.

Cazul 2: Are voie servantul sa aibe unul sau amandoua picioarele deasupra pamantului?

Decizie: Da.

(Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

19. GRESEALA LA SERVICIU

Serviciul este gresit (fault) daca:

a. Servantul incalca regulile 16, 17 sau 18; sau

b. Servantul rateaza mingea in incercarea de a o lovi; sau

c. Mingea servita atinge o anexa permanenta, un bat de simplu sau stalp de fileu inainte de a atinge terenul; sau

d. Mingea atinge servantul sau partenerul servantului, sau orice obiect de imbracaminte sau echipament al servantului sau partenerului acestuia.

Cazul 1: Dupa ce a aruncat mingea pentru serviciu, servantul decide sa nu o loveasca si o prinde. Este greseala la serviciu?

Decizie: Nu.

Un jucator care arunca mingea si apoi decide sa nu o loveasca are voie sa prinda mingea cu mana sau racheta, sau sa lase mingea sa cada.

Cazul 2: In timpul unui meci de simplu jucat cu stalpi de fileu si bete de simplu, mingea servita loveste un bat de simplu si apoi ajunge in careul de serviciu corect. Este greseala la serviciu?

Decizie: Da.

20. AL DOILEA SERVICIU

Daca primul serviciu a fost gresit (fault), servantul va servi din nou, fara intarziere din spatele aceleiasi jumatati de teren de unde a fost servit primul serviciu gresit, in afara cazului in care primul serviciu s-a executat din jumatatea de teren gresita. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

21. CAND SE SERVESTE & PRIMESTE

Servantul nu va servi pana cand primitorul nu este gata de joc. In orice caz, primitorul trebuie sa joace in ritmul rezonabil al servantului si sa fie pregatit sa primeasca intr-un timp rezonabil de cand este gata servantul.

Primitorul care incearca sa returneze serviciul este considerat gata de joc. Daca se demonstreaza ca primitorul nu a fost gata de joc serviciul nu poate fi anuntat ca gresit. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

22. REJUCAREA LA SERVICIU

Un serviciu se rejoaca daca:

a. Daca mingea servita atinge fileul, chinga sau banda si este in alta privinta buna sau daca, dupa ce atinge fileul, chinga sau banda, atinge primitorul sau partenerul primitorului sau orice lucru pe care il poarta sau il tine inainte de a atinge terenul; sau

b. Mingea este servita cand primitorul nu este gata de joc. In cazul unei rejucari, acel serviciu nu trebuie considerat, iar servantul trebuie sa serveasca din nou, dar un serviciu rejucat nu anuleaza o greseala la serviciu anterioara. Alte proceduri alternative aprobate pot fi gasite in Anexa IV. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

23. REJUCAREA

In toate cazurile cand se decide o rejucare, cu exceptia rejucarii la al doilea serviciu trebuie rejucat intreg punctul.

Cazul 1: In timp ce mingea este in joc o alta minge intra in teren. Este decis o rejucare. Servantul gresise primul serviciu. Are acum servantul dreptul la primul sau al doilea serviciu?

Decizie: Primul serviciu. Intreg punctul trebuie rejucat. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

24. JUCATORUL PIERDE PUNCTUL

Punctul este pierdut daca:

a. Jucatorul face doua greseli consecutive la serviciu; sau

b. Jucatorul nu returneaza mingea in joc inainte de a cadea de doua ori consecutiv; sau

c. Jucatorul returneaza mingea in joc in asa fel incat loveste pamantul sau inainte de a cadea un obiect in afara terenului corect; sau

d. Jucatorul returneaza mingea in asa fel incat, inainte de a cadea, loveste o anexa permanenta; sau

e. Primitorul returneaza serviciul inainte de caderea mingii; sau

f. Jucatorul in mod deliberat conduce sau prinde mingea in joc pe racheta sau o atinge deliberat cu racheta mai mult de o data; sau

(Regulament tenis de camp)

g. Jucatorul sau racheta, indiferent daca este in mana jucatorului sau nu, sau orice poarta sau tine jucatorul atinge fileul, stalpii de fileu / bete de simplu, coarda sau cablul metalic, chinga sau banda sau terenul adversarului in orice moment cand mingea este in joc; sau

h. Jucatorul loveste mingea inainte de a trece fileul; sau

i. Mingea in joc atinge jucatorul sau orice poarta sau tine jucatorul, cu exceptia rachetei; sau

j. Mingea in joc atinge racheta cand nu este tinuta de jucator; sau

k. Jucatorul schimba in mod deliberat forma rachetei in timp ce mingea este in joc; sau

l. La dublu cand ambii jucatori ating mingea in timp ce o returneaza.

Regulament tenis de camp Turneele TenAs

Cazul 1: Dupa ce servantul a servit primul serviciu, racheta ii scapa din mana si atinge fileul inainte de caderea mingii. Este o greseala la serviciu sau servantul pierde punctul?

Decizie: Servantul pierde punctul deoarece racheta atinge fileul in timp ce mingea este in joc.

Cazul 2: Dupa ce servantul a servit primul serviciu, racheta ii scapa din mana si atinge fileul dupa ce mingea a atins suprafata de joc in afara partii de teren corecte. Este o greseala la serviciu sau servantul pierde punctul?

Decizie: Este o greseala la serviciu deoarece mingea iesise din joc atunci cand racheta a atins fileul.

Cazul 3: Intr-un meci de dublu, partenerul primitorului atinge fileul inainte ca mingea servita sa atinga terenul in afara careului corect de serviciu. Care este decizia corecta?

Decizie: Echipa primitorului pierde punctul deoarece partenerul primitorului a atins fileul in timp ce mingea era in joc.

(Regulament tenis de camp)

Cazul 4: Pierde un jucator punctul daca depaseste linia imaginara din prelungirea fileului inainte sau dupa ce a lovit mingea?

Decizie: Jucatorul nu pierde punctul in niciunul din cazuri cu conditia sa nu atinga terenul adversarului.

Cazul 5: Are voie un jucator sa sara peste fileu in terenul adversarului in timp ce mingea este in joc?

Decizie: Nu. Jucatorul pierde punctul.

Cazul 6: Un jucator isi arunca racheta spre mingea in joc. Si racheta si mingea aterizeaza in terenul adversarului si adversarul(ii) nu reuseste sa ajunga mingea. Care din jucatori castiga punctul?

Decizie: Jucatorul care a aruncat racheta spre minge pierde punctul.

Cazul 7: O minge care tocmai a fost servita loveste primitorul sau la dublu partenerul primitorului inainte sa atinga terenul. Care din jucatori castiga punctul?

Decizie: Servantul castiga punctul, in afara cazului in care se anunta o rejucare la serviciu.

Cazul 8: Un jucator stand in afara terenului loveste mingea sau o prinde inainte sa cada si reclama punctul deoarece mingea in mod sigur era in afara terenului corect.

Decizie: Jucatorul pierde punctul, in afara cazului in care este o returnare buna, caz in care punctul continua. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

25. O RETURNARE BUNA

Este o returnare buna daca:

a. Daca mingea atinge fileul, stalpii / betele de simplu, coarda sau cablul metalic, chinga sau banda, cu conditia sa treaca peste oricare din ele si sa loveasca suprafata de joc in terenul corect; ce exceptia celor prevazute de Regula 2 si Regula 24 (d); sau

b. Dupa ce mingea in joc loveste suprafata de joc in interiorul terenului corect, sare sau este dusa de vant inapoi peste fileu, iar jucatorul se intinde peste fileu si joaca mingea in terenul corect cu conditia sa nu contravina regulii 24; sau

c. Mingea este returnata prin exteriorul stalpilor sau al betelor de simplu, atat peste cat si sub nivelul partii superioare a fileului, chiar daca atinge stalpii sau betele de simplu, cu conditia sa loveasca suprafata de joc in interiorul terenului corect, cu exceptia celor prevazute de Regula 2 si Regula 24 (d); sau

d. Mingea trece pe sub coarda sau cablul metalic intre batul de simplu si stalpul de fileu adiacent fara sa atinga fileul, coarda sau cablul metalic sau stalpul de fileu si loveste suprafata de joc in terenul corect; sau

e. Racheta jucatorului trece peste fileu dupa ce jucatorul a lovit mingea in partea sa de teren si loveste suprafata de joc in terenul corect; sau

(Regulament tenis de camp)

f. Jucatorul loveste mingea in joc, care loveste o alta minge care statea pe suprafata de joc in terenul corect.

Cazul 1: Un jucator returneaza o minge care apoi loveste un bat de simplu si loveste pamantul in terenul corect. Este o returnare buna?

Decizie: Da. Oricum, daca mingea este servita si loveste batul de simplu este o greseala la serviciu.

Cazul 2: O minge in joc loveste o alta minge care sta in terenul corect. Care este decizia corecta?

Decizie: Jocul continua. Oricum, daca nu este clar ca mingea in joc a fost cea returnata trebuie decisa o rejucare. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

26. INCOMODARE

Daca un jucator este incomodat in a juca punctul de o actiune deliberata a adversarului(lor), acel jucator va castiga punctul. In orice caz, punctul trebuie rejucat daca un jucator este incomodat in a juca punctul de o actiune neintentionata a adversarului(lor) sau de ceva in afara controlului jucatorului (neincluzand o anexa permanenta).

Cazul 1: Este o lovitura dubla neintentionata o incomodare?

Decizie: Nu. Vezi si Regula 24 (f).

Cazul 2: Un jucator pretinde ca a oprit jocul pentru ca a crezut ca oponentul(tii) a fost incomodat. Este aceasta o incomodare?

Decizie: Nu, jucatorul pierde punctul.

(Regulament tenis de camp)

Cazul 3: O minge in joc loveste o pasare care zboara deasupra terenului. Este aceasta o incomodare?

Decizie: Da, punctul trebuie rejucat.

Cazul 4: In timpul unui punct, o minge sau alt obiect care era in terenul jucatorului la inceputul punctului incomodeaza jucatorul. Este aceasta o incomodare?

Decizie: Nu.

Cazul 5: La dublu, unde au voie sa stea partenerul servantului si partenerul primitorului?

Decizie: Partenerul servantului si partenerul primitorului pot sta oriunde pe partea lor de teren in interiorul sau in afara liniilor ce delimiteaza terenul. In orice caz, daca un jucator isi incomodeaza adversarul(ii), regula incomodarii trebuie aplicata. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

27. CORECTAREA ERORILOR

Ca principiu, cand o eroare in aplicarea Regulilor Tenisului este descoperita toate punctele jucate deja raman valabile. Erorile descoperite trebuie corectate dupa cum urmeaza:

a. Intr-un game standard sau tie-break, daca un jucator serveste din jumatatea gresita a terenului, eroarea trebuie corectata imediat ce a fost descoperita si servantul va servi din jumatatea corecta de teren in concordanta cu scorul. O greseala la serviciu facuta inainte de descoperirea erorii va ramane valabila.

b. Intr-un game standard sau tie-break, daca jucatorii sunt in partile de teren gresite, eroarea trebuie corectata imediat ce a fost descoperita si servantul va servi din jumatatea corecta de teren in concordanta cu scorul.

(Regulament tenis de camp)

c. Daca intr-un game standard un jucator serveste in afara randului jucatorul care trebuia sa serveasca va servi de indata ce eroarea este descoperita. Daca s-a incheiat un game inainte sa se descopere eroarea ordinea la serviciu va ramane cea modificata. In acest caz, orice schimb de mingi ce ar urma dupa un anumit numar de game-uri trebuie facut cu un game mai tarziu decat era programat initial.

O greseala la serviciu facuta de oponent(ti) inainte de a se descoperi eroarea nu va ramane valabila. La dublu, daca partenerii aceleiasi echipe servesc in afara randului o greseala la serviciu facuta inainte de descoperirea erorii va ramane valabila.

d. Daca un jucator serveste in afara randului intr-un tie-break si eroarea este descoperita dupa ce un numar par de puncte au fost jucate, eroarea trebuie corectata imediat. Daca eroarea este descoperita dupa ce un numar impar de puncte au fost jucate ordinea la serviciu va ramane cea modificata.

O greseala la serviciu facuta de oponent(ti) inainte de a fi descoperita eroarea nu va ramane valabila. La dublu, daca partenerii aceleiasi echipe servesc in afara randului o greseala la serviciu facuta inainte de descoperirea erorii va ramane valabila.

Regulament tenis de camp Turneele TenAs

e. Intr-un game standard sau tie-break la dublu, daca este o eroare in ordinea primirii, aceasta va ramane modificata pana la terminarea game-ului in care a fost descoperita eroarea. La urmatorul game in care vor fi primitori in acel set partenerii isi vor relua ordinea initiala la primire.

f. Daca din greseala la scorul de 6-6 este inceput un tie-break si initial era convenit ca setul sa fie “advantage set”, eroarea va fi corectata imediat daca numai un punct a fost jucat. Daca eroarea este descoperita cand al doilea punct este in joc, setul va continua ca “tie-break set”.

g. Daca din greseala la scorul de 6-6 este inceput un game standard cand initial era convenit ca setul sa fie “tie-break set”, eroarea va fi corectata imediat daca numai un punct a fost jucat. Daca eroarea este descoperita cand al doilea punct este in joc, setul va continua ca “advantage set” pana cand scorul ajunge la 8-8 (sau un numar par mai mare), cand se va juca un tie-break.

(Regulament tenis de camp)

h. Daca din greseala un “advantage set” sau “tie-break set” este inceput, cand initial era convenit ca setul decisiv sa fie un “tie-break decisiv”, eroarea va fi corectata imediat daca numai un punct a fost jucat. Daca eroarea este descoperita cand al doilea punct este in joc setul va continua fie pana ce un jucator / echipa castiga 3 game-uri (si prin urmare setul) fie pana scorul ajunge 2-2, cand un “tie-break decisiv” trebuie jucat.

In orice caz, daca eroarea este descoperita dupa inceperea celui de-al doilea punct al celui de-al cincilea game, setul va continua ca “tie-break set”. (Vezi Anexa IV)

i. Daca mingile nu sunt schimbate in succesiunea corecta, eroarea trebuie corectata atunci cand jucatorul / echipa care ar fi trebuit sa serveasca cu mingi noi este urmatorul indreptatit sa serveasca intr-un nou game. Ulterior mingile trebuie schimbate in asa fel incat numarul de game-uri dintre schimburile de mingi sa fie cel initial stabilit. Mingile nu trebuie schimbate in timpul unui game. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

28. ROLUL ARBITRILOR PE TEREN

La meciurile unde sunt desemnati arbitri, rolurile si responsabilitatile lor sunt descrise in Anexa V

29. JOCUL CONTINUU

Ca principiu, jocul trebuie sa fie continuu, din clipa in care incepe meciul (cand este pus in joc primul serviciu al meciului) pana cand se termina.

a. Intre puncte, un maximun de 20 de secunde sunt permise. Cand jucatorii schimba partea de teren la sfarsitul unui game, un maximum de 90 de secunde sunt permise. Oricum, dupa primul game al fiecarui set si in timpul unui tie-break jocul trebuie sa fie continuu si jucatorii trebuie sa schimbe partea de teren fara timp de odihna.

La sfarsitul fiecarui set va fi o pauza de set de maximum 120 de secunde. Timpul maxim incepe din momentul in care se termina un punct pana cand primul serviciu este lovit pentru urmatorul punct.

Organizatorii de concursuri au dreptul de a aplica pentru aprobarea ITF de a extinde cele 90 de secunde admise cand jucatorii schimba partea de teren la sfarsitul unui game si cele 120 de secunde admise la pauza de set.

b. Daca, din motive in afara controlului jucatorului, imbracamintea, incaltamintea sau echipamentul necesar (excluzand racheta) este stricat si necesita o inlocuire, jucatorului ii poate fi acordat un timp suplimentar rezonabil pentru a remedia problema.

(Regulament tenis de camp)

c. Nu se va acorda timp suplimentar unui jucator pentru a-si recupera conditia fizica. In orice caz, un jucator suferind de o problema medicala tratabila are dreptul la o pauza medicala de trei minute pentru tratarea acelei probleme medicale.

Un numar limitat de pauze de toaleta / schimbare de tinuta poate fi permisa, daca este anuntat inainte de competitie.

d. Organizatorii competitiei pot acorda o pauza de odihna de 10 minute daca este anuntat inainte de competitie. Aceasta pauza de odihna poate avea loc dupa al treilea set intr-un meci disputat dupa sistemul “cel mai bun din 5 seturi sau dupa al doilea set intr-un meci disputat dupa sistemul “cel mai bun din 3 seturi.

e. Timpul de incalzire trebuie sa fie de maximim 5 minute, in afara cazului in care organizatorii competitiei au decis altfel. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

30. INDRUMARI

Indrumarile sunt considerate a fi comunicarea, sfaturile sau instructiunile de orice fel, audibile sau vizibile, adresate unui jucator. In competitiile pe echipe in care exista un capitan de echipa care sta in teren, capitanul de echipa poate da indrumari jucatorului(lor) in timpul pauzei de set si cand jucatorii schimba partea de teren la sfarsitul unui game, dar nu cand jucatorii schimba partea de teren la sfarsitul primului game al fiecarui set si nu in timpul unui tiebreak.

In orice alt meci, indrumarile nu sunt permise.

Cazul 1: Are voie un jucator sa primeasca indrumari, daca acestea sunt date prin semne intr-un mod discret?

Decizie: Nu.

Cazul 2: Are voie un jucator sa primeasca indrumari cand jocul este suspendat?

Decizie: Da.

Cazul 3: Are voie un jucator sa primeasca indrumari pe teren in timpul unui meci?

Decizie: Organismele conducatoare pot cere ITF sa permita indrumarile pe teren. La competitiile unde indrumarile pe teren sunt permise, antrenori desemnati pot intra pe teren sa dea sfaturi jucatorilor lor respectand procedurile hotarate de organismul conducator. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

REGULILE TENISULUI IN SCAUN CU ROTILE

Jocul de tenis in scaun cu rotile urmeaza Regulile Tenisului ale ITF cu urmatoarele exceptii:

a. Regula celor doua sarituri. Jucatorului in scaun cu rotile ii sunt admise doua sarituri ale mingii. Jucatorul trebuie sa returneze mingea inainte ca ea sa sara pentru a treia oara. A doua saritura poate fi in interiorul sau in afara limitelor terenului.

b. Scaunul cu rotile Scaunul cu rotile este considerat parte a corpului si toate regulile corespunzatoare care se aplica corpului unui jucator trebuie sa se aplice scaunului cu rotile.

c. Serviciul Serviciul trebuie sa fie executat in felul urmator:

i. Imediat inainte de a incepe sa serveasca, servantul trebuie sa fie intr-o pozitie stationara. Servantului trebuie sa i se permita o singura impingere inaintea lovirii mingii.

ii. Servantul, in timpul executarii serviciului, trebuie sa nu atinga, cu vreuna din rotile, orice alta suprafata in afara de cea din spatele liniei de fund cuprinsa intre continuarea imaginara a semnului de mijloc si linia laterala.

(Regulament tenis de camp)

iii. Daca metodele conventionale pentru serviciu sunt din punct de vedere fizic imposibile pentru un jucator tetraplegic, atunci jucatorul sau o alta persoana poate arunca mingea pentru un astfel de jucator si poate permite mingii sa sara inainte de a fi lovita. In acest caz aceeasi metoda de serviciu trebuie sa fie folosita in tot meciul.

d. Jucatorul pierde punctul Un jucator pierde un punct daca:

i. Nu reuseste sa returneze mingea inainte ca ea sa fi sarit de trei ori.

ii. In conformitate cu regula e) de mai jos utilizeaza oricare parte a picioarelor sau a extremitatilor inferioare in contact cu pamantul sau cu vreo roata in timpul executarii serviciului, lovirii mingii, intoarcerii sau opririi in timp ce mingea este in joc.

iii. Nu reuseste sa mentina o fesa in contact cu fundul scaunului cu roti cand atinge mingea.

Regulament tenis de camp Turneele TenAs

e. Impingerea scaunului cu piciorul

i. Daca datorita incapacitatii un jucator nu poate sa impinga scaunul cu rotile prin intermediul rotilei, atunci el poate impinge scaunul folosind un picior.

ii. Chiar daca in concordanta cu regula e) i. de mai sus unui jucator i se permite sa impinga scaunul utilizand un picior, nicio parte a piciorului nu poate fi in contact cu terenul:

a)in timpul miscarii spre inainte a balansului, inclusiv atunci cand racheta loveste mingea;

b) de la inceperea miscarii serviciului pana cand racheta loveste mingea.

iii. Un jucator care incalca aceasta regula, va pierde punctul.

(Regulament tenis de camp)

f. Tenis in scaun cu rotile / persoane normale Acolo unde un jucator de tenis in scaun cu rotile joaca la simplu sau la dublu cu sau impotriva unei persoane normale, Regulile Tenisului in scaun cu rotile trebuie sa se aplice pentru jucatorul in scaun cu rotile, in timp ce Regulile Tenisului pentru tenisul normal trebuie sa se aplice jucatorului normal.

In aceasta situatie, jucatorului in scaun cu rotile i se permit doua sarituri in timp ce jucatorului normal i se permite doar o singura saritura.

Nota: Sunt definite ca extremitati inferioare: membrele inferioare, incluzand fesele, soldurile, coapsele, gleznele si picioarele. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

AMENDAMENTE LA REGULILE TENISULUI

Textul final si oficial al Regulior Tenisului va fi pentru totdeauna in limba engleza si nicio modificare sau interpretare a acestor Reguli nu va fi facuta decat la o Adunare Generala Anuala a Consiliului nu fara ca o notificare asupra rezolutiei continand o astfel de modificare sa fie primita de Federatie in conordanta cu Articolul 17 al Constitutiei ITF Ltd (Notificarea asupra Rezolutiilor) si o astfel de rezolutie sau alta avand efect asemanator trebuie sustinuta de o majoritate de doua treimi din voturile inregistrate in raport cu aceeasi.

Orice modificare va intra in vigoare din 1 ianuarie a anului urmator, in afara cazului in care majoritatea decide altfel.

In orice caz Consiliul Director va avea competenta sa rezolve orice problema urgenta de interpretare ce va face subiectul confirmarii la urmatoarea Adunare Generala.

Aceasta Regula nu poate fi modificata vreodata fara consensul unanim al Adunarii Generale a Consiliului. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

ANEXA I MINGEA

a. Mingea de tenis trebuie sa aiba o suprafata exterioara uniforma alcatuita dintr-un invelis tesut si trebuie sa fie de culoare alba sau galbena. Daca exista imbinari, acestea trebuie sa fie fara cusaturi.

b. Mai multe decat un singur tip de minge sunt specificate. Mingea trebuie sa se conformeze cerintelor aratate in tabelul de mai jos.

TIPUL 1 (VITEZA MARE)

TIPUL 2 (VITEZA MEDIE)

TIPUL 3 (VITEZA MICA)

(Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

Note:

1 Aceasta minge poate fi presurizata sau fara presiune. Mingea nepresurizata trebuie sa aibe o presiune nu mai mare de 1 psi (7 kPa) si poate fi folosita pentru jocul la altitudine mare peste 4 000 de picioare (1 219 m) deasupra nivelului marii si trebuie sa fi fost aclimatizata timp de 60 de zile sau mai mult la altitudinea competitiei specificate.

2 Aceasta minge este de asemenea recomandata pentru jocul la altitudine mare peste 4 000 de picioare (1 219 m) deasupra nivelului marii.

3 Aceasta minge este presurizata si este o minge aditionala specifica numai pentru jocul la altitudine mare peste 4 000 de picioare (1 219 m) deasupra nivelului marii.

(Regulament tenis de camp)

4 Deformarea va fi media unei singure citiri de-a lungul fiecareia din cele trei axe perpendiculare.

Diferenta dintre doua citiri individuale nu trebuie sa depaseasca 0.030 inci (0.076 cm).

c. In plus, mingea se va conforma cerintelor de durabilitate.

Nota : ¹ Cea mai mare schimbare permisa in proprietatile specificate rezultand din testul de durabilitate descris de editia curenta ITF Approved Tennis Balls & Classified Court Surfaces.

Testul de durabilitate foloseste echipament de laborator ca sa simuleze efectele a noua ghemuri de joc.

d. Toate testele de saritura, masa, dimensiuni, deformatie si durabilitate trebuie facute in conformitate cu reglementarile descrise de editia curenta ITF Approved Tennis Balls & Classified Court Surfaces. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

CLASIFICAREA VITEZEI TERENULUI

Metoda de testare ITF utilizata la determinarea vitezei unei suprafete de teren este metoda de testare ITF CS 01/01 (Clasificarea ITF a vitezei terenului) dupa cum e descrisa in publicatia ITF intitulata “ITF guide to test methods for tennis court surfaces”.

Suprafetele de teren care au un coeficient ITF de viteza a terenului intre 0 si 29 trebuie sa fie clasificate ca fiind in Categoria 1 (ritm lent). Exemple de tipuri de suprafete de teren care se conformeaza cu aceasta clasificare vor include in cea mai mare masura terenuri de zgura si alte tipuri de suprafete minerale.

Suprafetele de teren care au un coeficient ITF de viteza a terenului intre 30 si 34 trebuie sa fie clasificate ca fiind in Categoria 2 (ritm mediu-lent) in timp ce suprafetele de teren care au un coeficient ITF de viteza a terenului intre 35 si 39 trebuie sa fie clasificate ca fiind in Categoria 3 (ritm mediu).

(Regulament tenis de camp)

Exemple de tipuri de suprafete de teren care se conformeaza cu aceasta clasificare vor include cele mai multe tipuri de suprafete acrilice precum si unele suprafete textile.

Suprafetele de teren care au un coeficient ITF de viteza a suprafetei intre 40 si 44 trebuie sa fie clasificate ca fiind in Categoria 4 (ritm mediu-rapid) in timp ce suprafetele de teren care au un coeficient ITF de viteza a terenului de 45 sau mai mult trebuie sa fie clasificate ca fiind in Categoria 5 (ritm rapid).

Exemple de tipuri de suprafete de teren care se conformeaza cu aceasta clasificare vor include in cea mai mare masura iarba naturala, gazon artificial si unele suprafete textile.

(Regulament tenis de camp)

Cazul 1. Ce tip de minge trebuie folosit pe ce fel de suprafata a terenului?

Decizie: 3 tipuri diferite de mingi sunt aprobate pentru jocul dupa Regulile Tenisului, dupa cum urmeaza:

a. Mingea Tip 1 (viteza mare) este destinata jocului pe suprafete de teren lente

b. Mingea Tip 2 (viteza medie) este destinata jocului pe suprafete de teren medii-lente, medii si mediirapide

c. Mingea Tip 3 (viteza mica) este destinata jocului pe suprafete de teren rapide

Nota : Pentru o perioada de proba de doi ani (2012-2013), in plus fata de mingile descrise mai sus, mingea Stadiul 1 (verde) definita in Anexa VI poate fi folosita la toate nivelurile de competitii cu exceptia concursurilor profesioniste, Cupa Davis si Fed Cup, turneele de juniori individuale si pe echipe licentiate de ITF sau de asociatiile regionale afiliate, turneele de veterani ITF Seniors si pe echipe si turneele ITF Wheelchair si pe echipe.

In timpul acestei perioade de proba fiecare federatie nationala va putea decide la ce competitii nationale trebuie sa se foloseasca mingea Stadiul 1 (verde). (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

ANEXA II RACHETA

a. Suprafata de lovire, definita ca suprafata principala a texturii racordajului marginita de punctele de intrare a corzilor in rama sau punctele de contact a corzilor cu rama, oricare din ele sunt mai mici, trebuie sa fie plana si consista dintr-o textura de corzi incrucisate prinse de o rama si impletite sau legate alternativ in locul de incrucisare.

Textura racordajului trebuie sa fie in general uniforma si in particular nu mai putin deasa in centru decat in oricare alta zona. Racheta trebuie sa fie proiectata si racordata astfel incat caracteristicile de joc sa fie identice pe ambele fete.

Racheta trebuie sa fie lipsita de obiecte atasate, proeminente si dispozitive altele decat cele utilizate exclusiv si in mod special pentru a limita sau a preveni uzura si ruperea corzilor sau vibratiile ori, numai pentru rama, pentru distribuirea greutatii.

(Regulament tenis de camp)

Aceste obiecte, proeminente si dispozitive trebuie sa fie rezonabile ca dimensiuni si amplasare pentru astfel de scopuri.

b. Rama rachetei nu trebuie sa depaseasca 29.0 inci (73.7 cm) ca lungime totala, inclusiv manerul. Rama rachetei nu trebuie sa depaseasca 12.5 inci (31.7 cm) ca latime totala. Suprafata de lovire nu trebuie sa depaseasca 15.5 inci (39.4 cm) ca lungime totala si 11.5 inci (29.2 cm) ca latime totala.

c. Rama, inclusiv manerul, si corzile trebuie sa fie lipsite de orice dispozitiv care face posibila modificarea materiala a formei rachetei sau schimbarea materiala a distributiei greutatii pe directia axei longitudinale a rachetei care ar schimba momentul de inertie de balans, sau schimbarea deliberata a oricarei proprietati fizice care poate afecta performanta rachetei in timpul jucarii unui punct.

Nici o sursa de energie care in vreun fel schimba sau afecteaza caracteristicile de joc ale unei rachete nu poate fi implantata sau atasata rachetei.

d. Racheta nu tebuie sa aibe vreun dispozitiv care poate furniza unui jucator in timpul meciului o comunicare, sfaturi sau instructiuni de orice fel, auditive sau vizibile. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

ANEXA III RECLAME

1. Reclamele sunt permise pe fileu atata timp cat sunt amplasate pe partea fileului care este nu mai departe de 3 picioare (0.914 m) de la centrul stalpului de fileu si sunt facute in asa fel incat sa nu interfereze cu vizibilitatea jucatorilor sau cu conditiile de joc.

Un semn (non-comercial) al organismului conducator este permis in partea de jos a fileului, minim 20 inci (0,51 m) de la partea de sus a fileului atata timp cat sunt facute in asa fel incat sa nu interfereze cu vizibilitatea jucatorilor sau cu conditiile de joc.

2. Reclamele sau alte semne sau materiale amplasate in spatele sau pe lateralele terenului sunt permise atata timp cat nu interfereaza cu vizibilitatea jucatorilor sau cu conditiile de joc.

(Regulament tenis de camp)

3. Reclamele sau alte semne sau materiale amplasate pe suprafata terenului in afara liniilor ce-l delimiteaza sunt permise atata timp cat nu interfereaza cu vizibilitatea jucatorilor sau cu conditiile de joc.

4. Sub rezerva paragrafelor (1), (2) si (3) de mai sus, nicio reclama, semn sau material amplasat pe fileu, in spatele sau pe lateralele terenului sau pe suprafata terenului in afara liniilor ce-l delimiteaza nu pot contine culorile alb sau galben sau alte culori deschise care pot interfera cu vizibilitatea jucatorilor sau cu conditiile de joc.

5. Reclamele sau alte semne sau materiale nu sunt permise pe suprafata terenului in interiorul liniilor terenului. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

ANEXA IV PROCEDURI SI METODE ALTERNATIVE DE EVIDENTA A SCORULUI

SCORUL INTR-UN GAME (Regula 5): Metoda de evidenta a scorului “No-Ad” Aceasta metoda alternativa de evidenta a scorului poate fi folosita. Intr-un game “No-ad” scorul este tinut dupa cum urmeaza, cu scorul servantului anuntat primul:

Niciun punct — “zero”

Primul punct — “15”

Al doilea punct — “30”

Al treilea punct — “40”

Al patrulea punct — “Game”

Daca fiecare jucator / echipa a castigat trei puncte, scorul va fi “Egalitate” si se va juca un punct decisiv. Primitorul(ii) va decide in care jumatate de teren sa primeasca, in stanga sau in dreapta.

La dublu jucatorii echipei primitoare nu pot schimba pozitiile pentru a primi in acest punct decisiv. Jucatorul / echipa care castiga punctul decisiv castiga game-ul.

La dublu mixt jucatorul de acelasi sex cu servantul va primi in punctul decisiv. Jucatorii echipei primitoare nu pot schimba pozitiile pentru a primi in acest punct decisiv. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

SCORUL INTR-UN SET (Regulile 6 si 7):

1. SETURI “SCURTE” Primul jucator / echipa care castiga patru game-uri castiga acel set, cu conditia sa fie o diferenta de doua game-uri fata de oponent(ti). Daca scorul devine 4-4 se va juca un tie-break.

2. MATCH TIE-BREAK-UL (7 PUNCTE) Cand scorul la seturi intr-un meci este 1-1, sau 2-2 intr-un meci jucat dupa sistemul “cel mai bun din 5 seturi”, un tie-break va fi jucat pentru a decide invingatorul.

Acest tie-break inlocuieste setul decisiv. Primul jucator / echipa care castiga sapte puncte castiga acest tie-break decisiv si meciul, cu conditia sa fie o diferenta de doua puncte fata de oponent(ti).

3. MATCH TIE-BREAK-UL (10 PUNCTE) Cand scorul la seturi intr-un meci este 1-1, sau 2-2 intr-un meci jucat dupa sistemul “cel mai bun din 5 seturi”, un tie-break va fi jucat pentru a decide invingatorul.

(Regulament tenis de camp)

Acest tie-break inlocuieste setul decisiv. Primul jucator / echipa care castiga zece puncte castiga acest tie-break decisiv si meciul, cu conditia sa fie o diferenta de doua puncte fata de oponent(ti).

Nota: Cand se foloseste “match tie-break” in locul setului decisiv:

– ordinea initiala a serviciului continua. (Regulile 5 si 14)

– la dublu, ordinea serviciului si a primirii intr-o echipa poate fi modificata, ca la inceputul fiecarui set (Regulile14 si 15)

– inaintea inceperii unui “match tie-break” va fi o pauza de set de 120 de secunde.

– mingile nu trebuie schimbate inainte de inceperea unui “match tie-break” chiar daca secventa gameurilor o cere. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

(Regulament tenis de camp)

SCHIMBAREA PARTII DE TEREN (Regula 10): Aceasta alternativa la secventa schimbarii partii de teren intr-un tie-break poate fi folosita. In timpul unui tie-break jucatorii vor schimba partea de teren dupa fiecare punct si mai apoi dupa fiecare patru puncte.

REJUCAREA LA SERVICIU (Regula 22): Aceasta alternativa este jocul fara rejucarea la serviciu din Regula 22 a. Aceasta inseamna ca daca mingea la un serviciu atinge fileul, chinga sau banda, este in joc. (Aceasta alternativa este cunoscuta uzual ca “regula fara net” ANEXA V ROLUL ARBITRILOR PE TEREN Arbitrul principal este autoritatea finala pentru toate problemele legate de regulile tenisului si decizia sa este finala. La meciuri la care este desemnat un arbitru de scaun, arbitrul de scaun este autoritatea finala pentru toate problemele de fapt in timpul meciului.

Jucatorii au dreptul sa cheme in teren arbitrul principal daca nu sunt de acord cu o interpretare a unei reguli a tenisului de catre arbitrul de scaun. La meciuri la care sunt desemnati arbitri de linie si de fileu, ei iau toate deciziile (inclusiv greselile de picior) relativ cu acea linie sau fileu.

Arbitrul de scaun are dreptul de a corecta decizia unui arbitru de linie sau de fileu daca arbitrul de scaun este sigur ca o greseala clara a fost facuta. Arbitrul de scaun este raspunzator de toate deciziile la linii (inclusiv greselile de picior) sau la fileu atunci cand nu sunt desemnati arbitri de linie sau de fileu.

(Regulament tenis de camp)

Un arbitru de linie care nu poate lua o decizie trebie sa-i semnalizeze aceasta imediat arbitrului de scaun care va lua el decizia.

Daca arbitrul de linie nu poate lua o decizie sau nu exista arbitri de linie si arbitrul de scaun nu poate lua o decizie intr-o problema de fapt, punctul va fi rejucat.

La competitiile pe echipe la care arbitrul principal sta in teren, arbitrul principal este de asemenea autoritatea finala in chestiuni de fapt. Jocul poate fi oprit sau suspendat oricand arbitrul de scaun hotaraste ca este necesar sau potrivit.

Arbitrul principal poate de asemenea opri sau suspenda jocul in caz de intuneric, din cauza vremii sau altor conditii din teren adversare jocului. Cand jocul este suspendat datorita intunericului, aceasta trebuie facuta la sfarsitul unui set sau dupa ce un numar par de game-uri au fost jucate in setul respectiv.

Dupa o suspendare a jocului scorul si pozitiile jucatorilor pe teren trebuie pastrate cand se reia jocul. Arbitrul de scaun sau arbitrul principal trebuie sa ia deciziile privitoare la jocul continuu si la indrumari in raport cu Codul de Conduita aprobat si in vigoare.

(Regulament tenis de camp)

Cazul 1: Arbitrul de scaun ii acorda servantului primul serviciu dupa o corectare iar primitorul reclama ca ar trebui sa fie un al doilea serviciu intrucat servantul facuse deja o greseala la serviciu. Trebuie chemat arbitrul principal pe teren sa ia o decizie?

Decizie: Da. Arbitrul de scaun ia prima decizie in privinta chestiunilor de regulament (chestiuni referitoare la aplicarea unor chestiuni de fapt). In orice caz, daca un jucator face apel referitor la decizia arbitrului de scaun atunci arbitrul principal trebuie chemat sa ia decizia finala.

Cazul 2: O minge este anuntata “out” iar jucatorul pretinde ca mingea a fost buna. Poate fi chemat arbitrul principal pe teren sa ia o decizie?

Decizie: Nu. Arbitrul de scaun ia deciziile finale legate de chestiuni de fapt (probleme legate de ceea ce s-a intamplat exact in timpul unui eveniment specific).

(Regulament tenis de camp)

Cazul 3: Are voie un arbitru de scaun sa corecteze un arbitru de linie la sfarsitul unui punct daca, in opinia arbitrului de scaun, o greseala clara a fost facuta mai devreme in timpul punctului?

Decizie: Nu. Un arbitru de scaun poate corecta un arbitru de linie numai imediat ce o greseala clara a fost facuta.

Cazul 4: Un arbitru de linie anunta o minge “out” iar jucatorul pretinde ca mingea a fost buna. Are voie arbitrul de scaun sa corecteze arbitrul de linie?

Decizie: Nu. Arbitrul de scaun niciodata nu trebuie sa faca o corectare ca urmare a protestului sau recursului unui jucator.

Cazul 5: Un arbitru de linie anunta o minge “out”. Arbitrul de scaun nu a putut vedea clar, insa crede ca mingea a fost buna. Poate arbitrul de scaun sa corecteze arbitrul de linie?

Decizie: Nu. Arbitrul de scaun poate corecta arbitrul de linie doar cand este sigur ca acesta a facut o greseala clara.

Cazul 6: Poate un arbitru de linie sa-si schimbe decizia dupa ce arbitrul de scaun a anuntat scorul?

Decizie: Da. Daca un arbitru de linie isi da seama ca a comis o eroare, el poate face o corectare, cu conditia sa o faca imediat si cu conditia sa nu fie ca urmare a protestului sau recursului unui jucator.

(Regulament tenis de camp)

Cazul 7: Daca un arbitru de scaun sau de linie anunta “out” si apoi corecteaza anuntul (minge buna), care este decizia corecta?

Decizie: Arbitrul de scaun trebuie sa decida daca anuntul original “out” a incomodat vreun jucator. Daca a fost incomodare, punctul va fi rejucat. Daca nu a fost incomodare, jucatorul care a lovit mingea castiga punctul.

Cazul 8: O minge este impinsa inapoi de vant deasupra fileului si jucatorul, in mod corect ajunge mingea si incearca sa o joace de deasupra fileului. Adversarul(ii) il incomodeaza. Care este decizia corecta?

Decizie: Arbitrul de scaun trebuie sa decida daca incomodarea a fost intentionata sau neintentionata si ori acorda punctul jucatorului incomodat ori decide rejucarea punctului. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

PROCEDURI PENTRU INSPECTAREA URMEI DE MINGE

1. Inspectarea urmei de minge se poate face numai pe terenuri de zgura.

2. O inspectare a urmei de minge ceruta de un jucator (echipa) este permisa numai daca arbitrul de scaun nu poate hotari cu certitudine din scaunul sau ori la o lovitura decisiva ori cand un jucator (echipa) se opreste din joc in timpul disputarii punctului (returnarile sunt permise dar dupa aceea jucatorul trebuie sa se opreasca imediat).

3. Cand arbitrul de scaun a hotarat sa faca o inspectare a urmei de minge, el/ea trebuie sa coboare din scaun si sa faca inspectarea personal. Daca el/ea nu stie unde este urma, el/ea poate cere ajutorul arbitrului de linie pentru localizarea urmei dar dupa aceea trebuie ca arbitrul de scaun s-o inspecteze.

4. Anuntul original sau corectarea raman intotdeauna valabile chiar daca arbitrul de linie si arbitrul de scaun nu pot localiza urma sau daca urma nu poate fi citita.

5. Odata ce arbitrul de scaun a identificat si decis asupra unei urme de minge decizia acestuia este finala si neapelabila.

(Regulament tenis de camp)

6. In jocul pe terenuri de zgura arbitrul de scaun nu trebuie sa fie prea rapid in anuntarea scorului decat daca este absolut sigur de anunt. Daca are dubii trebuie sa astepte inainte de a anunta scorul pentru a determina daca este necesara o inspectare a urmei de minge.

7. La dublu jucatorul apelant trebuie sa-si faca cererea in asa fel incat ori jocul se opreste ori arbitrul de scaun opreste jocul. Daca o cerere este facuta catre arbitrul de scaun, acesta trebuie intai sa determine daca a fost urmata procedura de apelare. Daca nu a fost corecta sau a fost facuta tarziu, atunci arbitrul de scaun poate decide ca echipa oponenta a fost incomodata intentionat.

8. Daca un jucator sterge urma de minge inainte ca arbitrul de scaun sa ia o decizie definitiva, el/ea este de acord ca anuntul a fost eronat.

9. Un jucator nu are voie sa treaca de cealalta parte a fileului sa verifice o urma de minge fara a incalca prevederea privind Comportarea Nesportiva din Codul de Conduita. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

PROCEDURI DE REVIZUIRE ELECTRONICA

La turneele unde este folosit un Sistem de Revizuire Electronica, urmatoarele proceduri trebuie folosite la meciurile de pe terenurile unde este folosit.

1. O cerere de Revizuire Electronica a unui anunt de la linie sau a unei corectari ceruta de un jucator (echipa) trebuie permisa numai la o lovitura decisiva ori cand un jucator (echipa) se opreste din joc in timpul disputarii punctului (returnarile sunt permise dar dupa aceea jucatorul trebuie sa se opreasca imediat).

2. Arbitrul de scaun trebuie sa decida daca sa foloseasca Revizuirea electronica atunci cand are dubii in privinta acuratetii anuntului de la linie sau a corectarii. In orice caz, arbitrul de scaun poate refuza Revizuirea Electronica daca el/ea crede ca jucatorul face o cerere care nu e rezonabila sau care nu a fost facuta la timp.

3. La dublu jucatorul apelant trebuie sa-si faca cererea in asa fel incat ori jocul se opreste ori arbitrul de scaun opreste jocul. Daca o cerere este facuta catre arbitrul de scaun, acesta trebuie intai sa determine daca a fost urmata procedura de apelare. Daca nu a fost corecta sau a fost facuta tarziu, atunci arbitrul de scaun poate decide ca echipa oponenta a fost incomodata intentionat, caz in care echipa apelanta pierde punctul.

(Regulament tenis de camp)

4. Anuntul original sau corectarea raman intotdeauna valabile daca Revizuirea Electronica nu poate, din orice motiv, sa dea o decizie asupra acelui anunt sau corectare.

5. Decizia finala a arbitrului de scaun va fi rezultatul Revizuirii Electronice si nu este apelabila. Daca o alegere manuala este ceruta ca sistemul sa revada un anume impact al mingii, un arbitru aprobat de arbitrul principal trebuie sa decida care impact a mingii este revazut.

6. Fiecare jucator (echipa) are dreptul la trei (3) cereri nereusite pe set, plus una (1) aditionala in tie-break. La meciurile cu set cu avantaj jucatorii vor incepe din nou cu trei (3) cereri nereusite la 6 ghemuri egal si la fiecare 12 ghemuri in continuare. La meciurile cu match tie-break, match tie-break-ul va conta ca un nou set si fiecare jucator (echipa) va incepe din nou cu trei (3) cereri.

Jucatorii (echipele) vor avea un numar nelimitat de cereri reusite. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

ANEXA VI COMPETITII OFICIALE PENTRU VARSTA DE 10 ANI SI MAI MICI

Terenuri: In plus fata de terenul de dimensiuni intregi descris in Regula 1, urmatoarele dimensiuni ale terenului pot fi folosite pentru competitii oficiale cu jucatori cu varsta de 10 ani si mai mici:

– Un teren, denumit ‘rosu’ pentru competitii oficiale cu jucatori cu varsta de 10 ani si mai mici trebuie sa fie un dreptunghi cu lungimea intre 36 picioare (10.97 m) si 42 picioare (12.80 m), si latimea intre 16 picioare (4.88 m) si 20 picioare (6.10 m). Fileul trebuie sa aibe inaltimea la centru intre 31.5 inci (0.80 m) si 33.0 inci (0.838 m).

– Un teren, denumit ‘portocaliu’, trebuie sa fie un dreptunghi cu lungimea intre 58 picioare (17.68 m) si 60 picioare (18.29 m), si latimea intre 20 picioare (6.10 m) si 27 picioare (8.23 m). Fileul trebuie sa aibe inaltimea la centru intre 31.5 inci (0.80 m) si 36.0 inci (0.914 m).

Mingi: Din ianuarie 2012 doar urmatoarele tipuri de mingi pot fi folosite pentru competitii oficiale cu jucatori cu varsta de 10 ani si mai mici:

– Mingea stadiul 3 (rosie) sau stadiul 2 (portocalie) care este recomandata pentru jocul pe teren ‘rosu’, de catre jucatori pana la 8 ani folosind o racheta cu lungimea de pana la 23 inci (58.4 cm).

(Regulament tenis de camp)

– Mingea stadiul 2 (portocalie) sau stadiul 1 (verde) care este recomandata pentru jocul pe teren ‘portocaliu’ de catre jucatori intre 8 si 10 ani folosind o racheta cu lungimea intre 23 inci (58.4 cm) si 25 inci (63.5 cm).

– Mingea stadiul 1 (verde) care este recomandata pentru jocul pe teren de dimensiuni intregi de catre jucatori avansati intre 9 si 10 ani folosind o racheta cu lungimea intre 25 inci (63.5 cm) si 26 inci (66.0 cm)

Metode de evidenta a scorului: Pentru competitii cu jucatori cu varsta de 10 ani si mai mici care folosesc mingi stadiul 3 (rosii), stadiul 2 (portocalii) sau stadiul 1 (verzi) pot fi folosite metodele de evidenta a scorului specificate in Regulile Tenisului (incluzand Anexa IV) in plus fata de metodele de evidenta a scorului de scurta durata care sunt meciurile desfasurate dupa sistemul un match tie-break, cel mai bun din 3 match tie-break-uri sau un set. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

ANEXA VII PLANUL TERENULUI Linie de fund 4’6″(1.37m) 4’6″(1.37m)

ANEXA VIII SUGESTII ASUPRA MODULUI DE MARCARE A UNUI TEREN

Procedeul urmator este pentru terenul uzual, comun de dublu si simplu. (Vezi nota de la sfarsit pentru un teren cu folosinta unica). Mai intai alegeti pozitia fileului; o linie dreapta lunga de 42 de picioare (12.80 m).

Marcati centrul (X pe diagrama de deasupra) si, masurand de aici in fiecare directie, marcati: la 13’6″ (4.11 m) punctele a,b, unde fileul intersecteaza liniile laterale interioare, la 16’6″ (5.03 m) pozitiile stalpilor (sau bete) de simplu (n,n), la 18’0″ (5.49 m) punctele A,B, unde fileul intersecteaza liniile laterale exterioare, la 21’0″ (6.40 m) pozitiile stalpilor fileului (N,N), ca fiind capetele liniei initiale de 42’0″ (12,80 m).

Introduceti tarusii in A si B si agatati de ei capetele corespunzatoare ale doua rulete de masurare. Pe una, care va masura diagonala unei jumatati de teren, se ia o lungime de 53’1″ (16.18 m) iar pe cealalta (pentru a masura linia laterala) o lungime de 39’0″ (11.89 m).

Trageti bine de ambele astfel incat la aceste distante ele sa se intalneasca intr-un punct C, care este unul din colturile terenului. Inversati masuratorile pentru a gasi celalalt colt D. Ca o verificare asupra acestei operatii este recomandabil ca la acest stadiu sa verificati lungimea liniei CD care, fiind linia de fund, trebuie sa rezulte ca fiind de 36’0″ (10.97 m); in acelasi timp poate fi marcat centrul ei J, ca si capetele liniilor laterale interioare (c,d), la 4’6″(1.37 m) de C si D.

(Regulament tenis de camp)

Linia mediana si linia de serviciu sunt acum marcate cu ajutorul punctelor F, H, G, care sunt masurate la 21’0″ (6.40m) de la fileu respectiv in lungul liniilor bc, XJ si ad. Procedura identica de pe cealalta parte a fileului completeaza terenul.

Daca este nevoie numai de un teren de simplu, nu sunt necesare liniile din exteriorul punctelor a, b, c, d, dar terenul poate fi masurat ca mai sus. Ca alternativa, colturile liniei de fund (c, d) pot fi gasite, daca se prefera, prin agatarea celor doua rulete in a si b in loc de A si B, iar apoi prin utilizarea lungimilor de 47’5″ (14.46 m) si 39’0″ (11.89 m).

Stalpii fileului vor fi in n, n, si se va utiliza un fileu de simplu de 33’0″ (10 m). Cand pentru simplu se utilizeaza un teren comun de dublu si de simplu, cu un fileu de dublu, fileul trebuie sa fie sustinut in punctel n, n, la o inaltime de 3 picioare 6 inci (1.07 m) cu ajutorul a doi stalpi, denumiti „bete de simplu“, care nu trebuie sa aiba mai mult de 3 inci (7.5 cm) latura patrat sau 3 inci (7.5 cm) diametru.

Centrele betelor de simplu trebuie sa fie la 3 picioare (.914 m) in afara terenului de simplu de fiecare parte. Pentru a ajuta la plasarea acestor bete de simplu este de dorit ca punctele n, n sa fie fiecare insemnate cu un semn alb atunci cand terenul este marcat.

Nota: Ca indrumare pentru competitiile internationale, distanta minima recomandata intre liniila de fund si spatele terenului ar trebui sa fie de 21 picioare (6.40 m) si intre liniile laterale si marginea laterala a terenului distanta minima recomandata ar trebui sa fie de 12 picioare (3.66 m).

Ca indrumare pentru jocul recreativ si de club, distanta minima recomandata intre liniila de fund si spatele terenului ar trebui sa fie de 18 picioare (5.48 m) si intre liniile laterale si marginea laterala a terenului distanta minima recomandata ar trebui sa fie de 10 picioare (3.05 m). Ca indrumare, inaltimea minima a tavanului ar trebui sa fie de 30 picioare (9.14 m). (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

ANEXA IX PROCEDURI DE REVIZUIRE SI EXAMINARE A REGULILOR TENISULUI 1.

INTRODUCERE (Regulament tenis de camp)

1.1. Aceste proceduri au fost aprobate de Comitetul Director al Federatiei Internationale de Tenis (“Comitetul Director”) la 17 Mai 1998.

1.2. Comitetul Director poate adauga, amenda sau modifica aceste proceduri din timp in timp.

2. OBIECTIVE

2.1. Federatia Internationala de Tenis este custodele Regulilor Tenisului si isi ia obligatia pentru:

a. Conservarea caracterului traditional si integritatea jocului de tenis.

b. Conservarea in mod activ a abilitatii cerute traditional pentru acest joc.

c. Incurajarea imbunatatirilor care mentin combativitatea jocului.

d. Asigurarea competitiei corecte.

2.2. Pentru a asigura revizuirea si examinarea corecta, consecventa si prompta referitoare la Regulile Tenisului, trebuie sa se aplice procedurile expuse mai jos.

3. SCOP (Regulament tenis de camp)

3.1. Aceste proceduri trebuie sa se aplice reglementarilor prevazute in:

a. Regula 1 – Terenul.

b. Regula 3 – Mingea.

c. Regula 4 – Racheta.

d. Anexa I si II la Regulile Tenisului.

e. Orice alta regula a tenisului asupra caruia Fedetatia Internationala de Tenis poate decide.

4. STRUCTURA

4.1. Potrivit acestor proceduri reglementarile trebuie emise de o Comisie de Reglementare.

4.2. Aceste reglementari trebuie sa fie in final aparate, fata de un drept de recurs, de un Tribunal de apel in conformitate cu aceste proceduri.

5. APLICARE (Regulament tenis de camp)

5.1. Regulamentele trebuie sa fie facute:

a. Urmare a unei motiuni a Comitetului Director, sau

b. Dupa primirea unei cereri in conformitate cu procedurile expuse mai jos.

6. DESEMNAREA SI ALCATUIREA COMISIEI DE REGLEMENTARE

6.1. Comisia de Reglementare trebuie sa fie desemnata de Presedintele Federatiei Internationale de Tenis (“Presedinte”) sau imputernicitul sau si trebuie sa cuprinda acel numar de membri pe care Presedintele sau imputernicitul sau trebuie sa il stabileasca.

6.2. Daca se desemneaza mai mult de o persoana pentru Comisia de Reglementare, Comisia de Reglementare trebuie sa desemneze o persoana din cadrul sau care sa actioneze ca presedinte al comisiei.

6.3. Presedintele comisiei trebuie sa aiba dreptul sa organizeze modul de lucru al Comisiei de Reglementare inainte de si pentru orice revizuire si/sau examinare. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

7. REGLEMENTARI PROPUSE DE COMISIA DE REGLEMENTARE

7.1. Detaliile oricarei reglementari propuse, emise ca urmare a unei motiuni a Comitetului Director pot fi date oricarei persoane de buna credinta sau oricarui jucator, producator de echipament sau Asociatie Nationala sau membri ai acestora ce sunt interesati in reglementarea propusa.

7.2. Oricarei persoane astfel instiintate trebuie sa i se acorde o perioada de timp rezonabila in care sa inainteze Presedintelui sau imputernicitului sau comentariile, obiectiile sau solicitarile de informatii in legatura cu reglementarea propusa. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

8. CERERE DE REGLEMENTARE (Regulament tenis de camp)

8.1. O cerere de reglementare poate fi facuta de orice parte de buna credinta interesata in reglementare cuprinzand orice jucator, producator de echipament sau Asociatie Nationala sau membru al acesteia.

8.2. Orice cerere de reglementare trebuie sa fie trimisa in scris Presedintelui.

8.3. Pentru a fi valabila, o cerere de reglementare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii minime:

a. Numele complet si adresa petitionarului.

b. Data cererii.

c. O expunere care sa precizeze clar interesul petitionarului in problema pentru care este solicitata reglementarea.

d. Toate probele documentare relevante pe care petitionarul intentioneaza sa se bazeze la orice audiere.

e. Daca in opinia petitionarului, este necesar un expert, el trebuie sa includa o solicitare pentru audierea unui astfel de expert. Aceasta solicitare trebuie sa precizeze numele fiecarui expert propus si expertiza sa relevanta.

(Regulament tenis de camp)

f. Cand se face o cerere de reglementare pentru o racheta sau alta piesa de echipament trebuie sa fie trimisa o data cu cererea de reglementare un prototip sau o copie exacta a echipamentului in cauza.

g. Daca, in opinia petitionarului, exista circumstante extraordinare sau neobisnuite, care cer ca o reglementare sa fie facuta intr-un anumit timp sau inaintea unei anumite date, el trebuie sa includa o expunere in care sa descrie circumstantele extraordinare sau neobisnuite.

8.4. Daca o cerere de reglementare nu contine informatiile si/sau echipamentul la care se refera clauza 8.3(a) – (g) de mai sus, Presedintele sau imputernicitul sau trebuie sa anunte petitionarul, dand petitionarului un anumit timp rezonabil in care sa remedieze deficienta. Daca petitionarul nu reuseste sa remedieze deficienta intr-un anumit timp, cererea trebuie respinsa. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

9. INTRUNIREA COMISIEI DE REGLEMENTARE

9.1. La primirea unei cereri valabile sau pe baza motiunii Comitetului Director Presedintele sau imputernicitul sau poate intruni o Comisie de Reglementare pentru a se ocupa de cerere sau motiune.

9.2. Comisia de Reglementare nu are nevoie sa faca o audiere care sa se ocupe cu cererea sau motiunea atunci cand cererea sau motiunea, in opinia Presedintelui comisiei poate fi rezolvata in mod corect fara examinare.

10. MOD DE LUCRU AL COMISIEI DE REGLEMENTARE (Regulament tenis de camp)

10.1. Presedintele Comisiei de reglementare trebuie sa stabileasca forma corespunzatoare, procedurile si termenul oricarei revizuiri si/sau audieri.

10.2. Presedintele comisiei trebuie sa dea anunturi scrise legate de acele chestiuni prezentate in paragraful 10.1 de mai sus oricarui petitionar sau oricarei persoane sau asociatie care si-a exprimat un interes in reglementarea propusa.

10.3. Presedintele comisiei trebuie sa stabileasca toate chestiunile legate de probe si nu trebuie sa fie limitat de procedurile de decizie juridice si de acceptare a probelor cu conditia ca revizuirea si/sau examinarea este condusa in mod corect cu posibilitate rezonabila pentru partile relevante in a-si prezenta cazul.

(Regulament tenis de camp)

10.4. In conformitate cu aceste proceduri orice revizuire si/sau examinare: a. trebuie sa aiba loc confidential b. poate fi suspendata si/sau amanata de Comisia de Reglementare.

10.5. Presedintele comisiei are libertatea de a coopta din timp in timp membri suplimentari in Comisia de Reglementare cu calificare sau experienta deosebita sa se ocupe cu chestiuni specifice, care solicita o astfel de calificare sau o experienta specifica.

10.6. Comisia de reglementare trebuie sa ia decizia prin majoritate simpla. Niciun membru al comisiei de reglementare nu se poate abtine.

10.7. Presedintele comisiei trebuie sa aiba deplina libertate sa faca petitionarului (si/sau altor persoane sau organizatii ce comenteaza, obiecteaza sau cer informatii pentru orice revizuire si/sau examinare) acea comanda, pe care o considera potrivita, legata de costurile cererii si/sau cheltuielilor rezonabile facute de Comisia de Reglementare pentru efectuarea testelor sau obtinerea rezultatelor referitoare la echipamentul supus reglementarii. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

11. COMUNICARE (Regulament tenis de camp)

11.1. O data ce Comisia de Reglementare a ajuns la o decizie ea trebuie sa dea o comunicare scrisa petitionarului, sau oricarei persoane sau asociatie care si-a exprimat un interes in reglementarea propusa, atat cat se poate, in mod rezonabil, de repede.

11.2. Acesta comunicare scrisa trebuie sa includa o expunere sumara a rationamentului pe care se bazeaza decizia Comisiei de Reglementare.

11.3. Dupa comunicarea catre petitionar sau dupa alt fel de asemenea informatii precizate de Comisia de Reglementare, hotararea Comisiei de Reglemetnare trebuie sa devina obligatorie in conformitate cu Regulile Tenisului. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

12. APLICAREA REGULILOR TENISULUI CURENTE (Regulament tenis de camp)

12.1. Supuse posibilitatii Comisiei de Reglementare de a emite reglementari interimare, Regulile Tenisului curente trebuie sa se aplice in continuare pana cand orice revizuire si/sau examninare a Comisiei de Reglementare este finalizata si este emisa o hotarare a Comisiei de Reglementare.

12.2. Inainte de si in timpul oricarei revizuiri si/sau examinari Presedintele Comisiei de Reglementare poate emite acele instructiuni pe care le considera rezonabil necesare pentru implementarea Regulilor Tenisului si a acelor proceduri care includ emiterea reglementarilor interimare.

12.3. Astfel de reglementari interimare pot cuprinde dispozitii restrictive privind utilizarea oricarui echipament conform Regulilor Tenisului in asteptarea unei hotarari a Comisiei de Reglementare care sa decida daca echipamentul indeplineste sau nu specificatiile din Regulile Tenisului. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

13. DESEMNAREA SI ALCATUIREA TRIBUNALULUI DE APEL (Regulament tenis de camp)

13.1. Tribunalul de Apel trebuie sa fie desemnat de Presedinte sau imputernicitul sau dintre membrii Comitetului Director/Comisia Tehnica.

13.2. Niciun membru al Comisiei de Reglementare care a facut reglementarea initiala nu trebuie sa fie membru al Tribunalului de Apel.

13.3. Tribunalul de Apel trebuie sa cuprinda acel numar pe care Presedintele sau imputernicitul sau trebuie sa il stabilesca, dar nu trebuie sa fie mai mic de trei.

13.4. Tribunalul de Apel trebuie sa desemneze o persoana din randul sau care sa actioneze ca Presedinte de Tribunal.

13.5. Presedintele Tribunalului trebuie sa aiba dreptul sa organizeze modul de lucru inainte de si pentru orice examinare de apel. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

14. CERERE DE APEL (Regulament tenis de camp)

14.1. Un petitionar (sau o persoana sau asociatie care si-a exprimat interesul si a inaintat orice comentariu, obiectie sau solicitare la o reglementare propusa) poate face recurs la orice hotarare a Comisiei de Reglementare.

14.2. Pentru a fi valabila o cerere pentru un recurs trebuie:

a. sa fie facuta in scris presedintelui Comisiei de Reglementare care face reglementarea supusa recursului nu mai tarziu de (45) de zile dupa comunicarea hotararii;

b. sa fie prezentate detaliile impotrivirii la hotararea supusa recursului; c. sa contina toate motivele recursului.

14.3. Dupa primirea unei cereri valabile pentru recurs presedintele Comisiei de Reglementare care a facut reglementarea initiala poate solicita o taxa de apel rezonabila care sa fie platita de apelant, ca o conditie pentru apel. Aceasta taxa de recurs trebuie returnata apelantului daca castiga recursul. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

15. INTRUNIREA TRIBUNALULUI DE APEL

15.1. Presedintele sau imputernicitul sau trebuie sa intruneasca Tribunalul de Apel in urma platii de catre apelant a unei taxe de recurs.

16. MOD DE LUCRU AL TRIBUNALULUI DE APEL (Regulament tenis de camp)

16.1. Tribunalul de Apel si presedintele trebuie sa desfasoare procedurile si examinarile in conformitate cu materialele prezentate in sectiunile 10,11 si 12 de mai sus.

16.2. Dupa comunicarea catre apelant sau dupa alt fel de asemenea informatii precizate de Tribunalul de Apel hotararea Tribunalului de Apel trebuie sa devina imediat obligatorie si neapelabila in conformitate cu Regulile Tenisului. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)

17. CONDITII GENERALE (Regulament tenis de camp)

17.1. Daca o Comisie de Reglementare este alcatuita dintr-un singur membru, acel membru este responsabil de organizarea examinarii in calitate de Presedinte de Comisie si trebuie sa stabilesca procedurile de urmat inainte de si in timpul oricarei revizuiri si/sau examinari.

17.2. Toate revizuirile si/sau examinarile trebuie sa se desfasoare in limba engleza. La orice examinare unde petitionarul si/sau alti indivizi sau organizatii ce comenteaza, obiecteaza sau cer informatii nu vorbesc limba engleza, trebuie sa fie de fata un translator. Acolo unde este posibil, translatorul trebuie sa fie independent.

17.3. Comisia de Reglementare sau Tribunalul de Apel poate publica extrase din propriile reglementari.

(Regulament tenis de camp)

17.4. Toate comunicarile care se fac conform acestor proceduri trebuie sa fie scrise.

17.5. Orice comunicare facuta ca urmare a acestor proceduri trebuie considerata anuntata dupa data la care a fost comunicata, expediata sau transmisa petitionarului sau altei parti relevante.

17.6. Comisia de Reglementare trebuie sa aiba latitudinea sa refuze un petitionar daca in opinia sa rezonabila cererea este in mare masura similara cu o cerere sau motiune asupra careia Comisia de reglementare a dat o decizie si/sau reglementare in perioada de 36 de luni inainte de data cererii. (Regulament tenis de camp Turneele TenAs)