Muzică simfonică

Muzică simfonică

Genuri simfonice

Concert

Concertul (lat. concertare, a lupta) este o lucrare compusă pentru un instrument solist și orchestră.

A evoluat din diferite forme de lucrări folosind un singur instrument de-a lungul perioadei Baroc și la sfârșitul secolului al XVIII-lea desemna o lucrare formată permanent din trei mișcări sau părți (allegro-andante-allegro, repede-încet-repede).

Poem simfonic

Poemul simfonic este genul principal al muzicii cu program.

Introdus în muzică de Frantz Liszt, această lucrare orchestrală are o singură mișcare în formă de sonată, lied, rondo sau formă liberă.

Simfonie

Simfonia (gr. symfonia, acordare de voci) este o lucrare ciclică pentru orchestră, de regulă în patru parți (mișcări).

Etimologia greacă trimite la noțiunile de simultaneitate și egalitate sonoră.

Principiile de formă au fost stabilite de Haydn, numit “părintele simfoniei clasice”.

Suită

Suita (fr. suite, succesiune, urmare) este alcatuită dintr-o succesiune de dansuri contrastante ca expresie (traduse sau nu coregrafic).

Suita este înlocuită de casațiune, serenadă, etc. în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea dar a atras atenția mai multor compozitori importanți (Debussy, Prokofiev) în secolul XX.

Uvertură

Uvertura este o piesă orchestrală care “deschide” drama unei reprezentații de teatru muzical (aproape întotdeauna o operă sau un oratoriu).

În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea materialul muzical este aproape independent de cel dezvoltat în corpul lucrării.

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în special la Mozart, uvertura se integrează acțiunii dramatice, de la care împrumută anumite teme și căreia îi caracterizează climatul sonor.

Începând cu Beethoven, autor al 11 uverturi (dintre care 4 numai pentru “Fidelio”), uvertura capătă o reală autonomie și devine un gen practicat în mod obișnuit de compozitorii romantici find formată dintr-o singură parte, profilată ca un gen de muzică cu program.

Genuri vocale

Madrigal

Gen coral cu text laic.

Motet

Gen coral cu text (de obicei) sacru. Muzica corală este de obicei polifonică pe trei voci în Evul Mediu și pe patru voci în Renaștere.

MUZICA PENTRU RELAXARE, STUDIU, STRES