Posted on

Paintball în România – Team building

Paintball in Romania

Paintball – Team building – Strategie

Paintball in Romania

este un sport la care jucătorii participă individual sau în echipă.

Scopul jocului este eliminarea adversarilor prin marcarea lor cu capsule-proiectil din gelatină umplute cu un amestec colorat pe bază de apă (denumite paintballs, bile cu vopsea).

Aceste proiectile sunt propulsate cu ajutorul unor arme cu aer comprimat, denumite marcatoare sau arme de paintball.

Aceste marcatoare funcționează, la rândul lor, cu butelii (miniatură) de dimensiuni reduse, umplute cu aer comprimat, dioxid de carbon (CO2) sau azot sub presiune.

La impactul cu un obiect, bila proiectată se sparge iar conținutul se împrăștie și marchează cu vopsea locul atins respectiv.

Acest joc este practicat și la nivel de sport profesionist. Acest lucru implică competiții naționale și internaționale, echipe profesioniste, ligi etc.

Paintballul este folosit și de către forțele de ordine și chiar în armată în scopuri de antrenament.

Paintballul este practicat pe terenuri exterioare sau interioare de dimensiuni variate.

Un teren de joc este presărat cu obstacole naturale sau artificiale pe care participanții le folosesc pentru a se ascunde.

Terenul standard de joc pentru competiții este de L x l (50 m x 30 m), îngrădit cu plasa speciala pentru ca bilele cu vopsea sa nu ajungă în afara terenului, unde ar putea cauza accidente.

(Paintball – Team building – Strategie)

Terenul aflat în pădure

Cât despre terenul de Paintball aflat în pădure sau locații dezafectate, acestea ajungând pana la suprafețe destul de mari, duc la obținerea unui cadru real, care e la mare căutare.

Terenul creează atmosfera de lupta și plasează jucătorul în mediul dorit dând astfel importanta și seriozitate jocului, lucru care îl face atent și responsabil fata de regulamentul de siguranță al sportului de tip paintball.

Regulile după care se desfășoară un joc sunt, de asemenea, variate și pot include capturarea steagului, eliminarea, limitarea numărului de proiectile folosite, apărarea sau atacul unei anumite zone sau al unui punct de pe teren etc.

În funcție de tipul de joc, o partidă se poate desfășura în câteva minute sau chiar în câteva zile, în cazul jocurilor de tip scenariu.

(Paintball – Team building – Strategie)

Bile cu vopsea

Proiectil din gelatină umplute cu un amestec colorat pe bază de apă, denumite paintballs.

Gelatina este o materie proteică formată dintr-un șir de aminoacizi (glicină, prolină, alanină, valină, hidroxiprolină) cu masa molară medie de cca. 60000.

Se prepară (sub formă de pulbere sau foi incolore sau gălbui) din oase, răzături de piele, cartilaje, prin fierbere.

Gelatina absoarbe apa în cantități care depășesc de 10 ori masa ei proprie. Se dizolvă în apă caldă, formând soluții coloidale.

Gelatina este folosită în industria alimentară, la fabricarea hârtiei, în industria fotografică, în medicină, ca mediu nutritiv pentru cultivarea bacteriilor ș.a. ( Paintball Team building Strategie)

Marcatoare sau arme de paintball

Bilele cu vopsea sunt propulsate cu ajutorul unor marcatoare sau arme de paintball.

Aceste marcatoare funcționează, la rândul lor, cu butelii (miniatură) de dimensiuni reduse, umplute cu dioxid de carbon.

Dioxidul de carbon

format dintr-un atom de carbon și doi atomi de oxigen este o anhidridă labilă a acidului carbonic (CO2.H2O ~ H2CO3), un compus chimic rezultat din oxidarea carbonului, în majoritate, de origine organică.

Prezent în atmosferă în concentrația de circa 0,04% este strict necesar pentru păstrarea echilibrului biosferei. ( Paintball Team building Strategie)

Paintball in Romania

Team building

Team building-ul are ca scop eliminarea expresiei “Imi cunosc colegii de echipa prin mail-urile pe care mi le dau” sau “Ea e Ana de la tehnic. Am vorbit cu ea pe mail”.

Tehnic vorbind team building-ul reprezinta un proces de transformare a unui grup intr-o echipa dispusa sa colaboreze eficient pentru a atinge obiectivele stabilite de catre o companie.

Poate include atat activitati zilnice, dar cel mai adesea presupune organizarea unui eveniment de-a lungul unui week-end.

Aceste activitati au ca obiectiv motivarea si cresterea performantei membrilor unei echipe.

Paintball in Romania

Obiectivele unui team building

1. Networking, socializare si cunoastere
2. Munca in echipa si cresterea performantei echipei
3. Spirit de echipa, distractie si motivare
4. Incurajarea inovarii si a creativitatii
5. Comunicarea si activitatea eficienta

Scenarii paintball

Deathmatch sau Swat vs. Tero


In care 2 echipe echipe egale numeric se lupta pana cand sunt eliminati toti jucatorii echipei adverse. Pentru a castiga jocul trebuie sa fie cel putin un player nelovit.

“Impusca-l pe capitan”


Persoanele importante vor deveni conducatorii echipelor, in cazul in care este eliminat capitanul echipei adverse jocul se incheie si, bineinteles, se reia cu un alt scenariu.

Captureaza steagul


Castiga echipa ce reuseste sa captureze drapelul taberei adverse.

Apara obiectivul.


O zona ce trebuie aparata de posibilele atacuri inamice.

( Paintball Team building Strategie)